Choroby ryb hodowlanych – przeglad najwiekszych zagrozen

Choroby ryb hodowlanych to w dzisiejszych czasach bardzo narastający problem. Niektóre z nich automatycznie powinny skutkować likwidacją całego stada, a inne wymagają jedynie wdrożenia odpowiedniego leczenia. Należy podkreślić, że stosując właściwą profilaktykę, można skutecznie zapobiegać rozmaitym chorobom naszej hodowli. Jedną z najistotniejszych kwestii jest w tym przypadku prawidłowe żywienie zwierząt i ich kompleksowa suplementacja.

Choroby wirusowe

Hodowla ryb zagrożona jest schorzeniami o podłożu wirusowym. Należą do nich przede wszystkim posocznica wirusowa łososiowatych (VHS) oraz ospa karpi.

Pierwsza choroba wywoływana jest przez trzy typy wirusów z rodziny Rhabdoviridae, które atakują głównie pstrągi tęczowe. Posocznica rozwija się w temperaturze od 1 do 14°C, a najkorzystniejszą temperaturą do namnażania się tego wirusa jest temperatura 8°C. Z kolei, gdy słupki rtęci wskażą temperaturę wody powyżej 15°C, prawdopodobnie nastąpi zanikanie wirusów. Do najważniejszych objawów posocznicy należy powolne pływanie i nagłe ruchy obrotowe ryb. Po kilku dniach od zarażenia mogą występować także śnięcia. Niestety jedynym efektywnym sposobem na pozbycie się tej infekcji jest zlikwidowanie całego stawu i jego ogólna dezynfekcja, gdyż na rynku nie ma skutecznych środków do walki z tą chorobą.

Ospa karpi z kolei wywoływana jest przez wirus z gatunku Herpesviridae. Choroba ta objawia się białymi lub różowymi zgrubieniami w obrębie pyska i na płetwach piersiowych oraz opryszczką na skórze. Karpie chorują na ospę najczęściej w okresie wiosennym, kiedy zmienia się temperatura i inne parametry wody. Osobniki, posiadające naprawdę rozległe zmiany należy niestety wyeliminować. Aby ryby mogły wyzdrowieć, konieczna będzie poprawa ich warunków bytowych. Należy pamiętać, że po przebytej epidemii, wirus ospy pozostaje w stawie w postaci utajonej i gdy tylko dojdzie do pogorszenia warunków, znów się ujawnia.

Choroby bakteryjne

Fleksibaterioza to choroba bakteryjna, na którą najbardziej podatne są młode pstrągi tęczowe, karpie i karasie. Choroba rozwija się najintensywniej w temperaturze od 18 do 22˚C. Do jej głównych objawów należy obrzęk skrzeli i łuszczenie się skóry. Można ją leczyć przy pomocy antybiotyków i kąpieli chemioterapeutycznych.

Choroby grzybicze

Pleśniawka to najczęściej spotykana choroba ryb hodowlanych, która wywoływana jest przez grzyby. Można ją zaobserwować u wszystkich gatunków ryb hodowlanych. Zazwyczaj stanowi następstwo przebytych chorób bakteryjnych lub uszkodzeń na ciele. W tym przypadku na skórze ryby pojawia się nalot i długie nitki. Jednocześnie zaobserwować można brak apetytu i apatię. Leczy się ją poprzez kąpiele z dodatkiem siarczanu miedzi lub miejscowo przy zastosowaniu środków dezynfekujących. 

Co wpływa na dobrostan hodowli?

Kluczową kwestią, niezbędną do osiągania sukcesów w hodowli ryb, jest zapewnianie zwierzętom odpowiednich składników odżywczych, warunkujących ich prawidłowe funkcjonowanie oraz systematyczny rozwój. Wszelkie pasze podawane rybom powinny być bogate nie tylko w składniki odżywcze, ale również w komponenty, które wpływają na wzmacnianie ich odporności. W tym przypadku przydatne będą zwłaszcza fitogeniczne dodatki paszowe i probiotyki w hodowli. Preparaty tego typu przyczyniają się bowiem do poprawy ogólnej kondycji ryb. Specjalnie dobrana formuła ziołowych elementów, które bogate są w fito-składniki wspomaga przede wszystkim pracę układu odpornościowego ryb, przyspieszając ich trawienie oraz wzmagając apetyt. Zbilansowana dieta sprzyja więc osiąganiu lepszych wyników produkcyjnych danej hodowli.

Najważniejsze to wzmacniać odporność

Jednym z kluczowych elementów utrzymywania hodowli w zdrowiu jest wzmacnianie odporności poszczególnych gatunków. W tym przypadku sprawdzają się probiotyki w hodowli. Przykładem tego typu preparatu jest Ichtiox, czyli środek bogaty w fitogeniczne dodatki paszowe i różne ziołowe komponenty, które skutecznie wspomagają układ pokarmowy i odpornościowy ryb. Stosowanie tego suplementu, poza troską o odporność i układ pokarmowy ryb służy także:

  • ograniczeniu aktywności pasożytów wewnętrznych bytujących w rybach,
  • wspomaganiu oczyszczania skóry, płetw i skrzeli,
  • ogólnej poprawie kondycji ryb.

Najbardziej powszechne choroby ryb hodowlanych mają podłoże bakteryjne, wirusowe lub grzybicze. Zasadniczo najważniejszym elementem na drodze do zapewnienia rybom zdrowia jest ich odpowiednie żywienie. Z tego powodu do codziennej diety ryb warto wprowadzać naturalne preparaty, które w bezpieczny sposób poprawią pracę poszczególnych układów, a tym samym ogólną odporność ryb.

Źródło: Adifeed.pl – certyfikat QS