Cielecina na talerzu, czyli 5 prostych przepisow na pyszny obiad

Cielęcina stanowi jedno z najzdrowszych i najchudszych mięs, ponieważ zawiera dosyć dużą ilość białka i stosunkowo małą ilość tłuszczu. Z tego względu serwowana jest w szczególności małym dzieciom, ale powinna stanowić również nieodłączny element diety każdej osoby dorosłej. Jakie przysmaki można przygotować z cielęciny? Jakie nieskomplikowane przepisy na pyszny obiad z cielęciny polecają zawodowi kucharze?

Rosół na kościach cielęcych

Składniki:
2 kości cielęce, 200 g łaty cielęcej, 2 średniej wielkości cebule, 1 duża pietruszka, 2 średniej wielkości marchewki, 1/2 selera, kawałek pora, 1 łyżeczka soli, po 8 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po 1 łyżeczce majeranku i lubczyku, kilka sztuk suszonych grzybów

Sposób przygotowania:
Łatę i kości cielęce włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez ok. 20 minut. W międzyczasie z powierzchni wywaru usuń szumy i przygotuj wszystkie warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj pod bieżącą wodą i wrzuć do wywaru razem z porem i przyprawami. Cebulę przekrój na pół i opal nad palnikiem, dorzucając ją do wywaru. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu rosół przecedź, marchewkę pokrój i dodaj do zupy, kości obierz z mięsa, łatę pokrój na mniejsze kawałki. W osobnym garnku ugotuj makaron, zalewając go ciepłym rosołem z odrobiną marchewki i mięsa.

Pierogi z cielęciną i suszonymi grzybami

Składniki:
1 kg udźca cielęcego, 1,5 litra wody, 350 g mąki pszennej, 1 jajko, 125 ml mleka, 3 średniej wielkości cebule, 50 g suszonych grzybów, kawałek pora, po 1 sztuce pietruszki i marchewki, 1/2 selera, 5 liści laurowych, kilka sztuk ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej, połącz z mlekiem jajkiem i odrobiną soli, zagniatając na gładką masę. Przełóż je do miski, przykryj folią i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Mięso cielęce włóż do garnka razem z obranymi i umytymi warzywami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz odrobiną soli, zalej zimną wodą i gotuj na średnim ogniu przez ok. 60 minut. Ugotowane mięso zmiel w maszynce, cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę i przesmaż w małym rondelku, dodając ją następnie do zmielonego mięsa. Grzyby namocz, posiekaj i dodaj do farszu, przyprawiając całość solą i pieprzem. Jeśli farsz będzie za suchy, dolej odpowiednią ilość bulionu. Ciasto rozwałkuj cienko, wycinając z niego przy pomocy szklanki krążki. Na środku ciasta połóż niewielką ilość farszu, zegnij go na pół i zlep dokładnie brzegi. Przygotowane w ten sposób pierogi wrzuć do wrzącej i osolonej wody, gotując je do momentu, aż ciasto będzie miękkie.

Serca cielęce w gulaszu

Składniki:
750 g serc cielęcych, po 300 g czerwonej papryki i pomidorów, 150 g twardego sera, 1 łyżeczka mąki pszennej, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 szklanka mleka, 1 łyżka ostrej musztardy, odrobina soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:
Serca cielęce umyj, pokrój, zalej mlekiem i namaczaj przez ok. 3 godziny. Po tym czasie serca osusz, odkrój twarde części, przełóż je do garnka, zalej szklanką wody, dodaj łyżkę masła, odrobinę soli i pieprzu i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w dużą kostkę i razem z rozdrobnioną papryką dodaj do garnka. Wymieszaj mąkę ze śmietaną i musztardą, dodaj starty ser i całość wlej do gotującego się gulaszu. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, garnek odstaw z palnika, podając gulasz z kaszą lub ryżem.

Smażone nerki cielęce z masłem czosnkowym

Składniki:
2 nerki cielęce, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 gałązki świeżego rozmarynu, 50 g masła (temperatura pokojowa), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania:
Nerki cielęce przełóż do miski, zalej wodą, posól i odstaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie przecedź je i pokrój na mniejsze porcje. Na patelni rozgrzej oliwę, smażąc na niej nerki razem z 1 gałązką rozmarynu i papryką przez ok. 7-8 minut. Do blendera wrzuć masło, czosnek, rozmaryn i sok z cytryny, miksując całość na gładką masę. Usmażone nerki wyłóż na talerz, ozdabiając je aromatycznym masłem.

Kotlety cielęce

Składniki:
0,5 kg cielęciny mielonej, 1 duża bułka, 1 jajko, 50 g bułki tartej, 80 g masła, kilka łyżek oleju, odrobina soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:
Do przygotowania kotletów potrzebna będzie cielęcina mielona dlatego, jeśli dysponujesz mięsem w kawałku, przepuść je przez maszynkę do mielenia razem z namoczoną bułką. Zmieloną cielęcinę wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem, formując z mięsa kotlety i obsmażając je na rumiany kolor.

Źródło: kiszeczka.pl – sklep mięsny Warszawa