Dlaczego piec konwekcyjno parowy jest sercem profesjonalnej kuchni – poradnik

Każda profesjonalna kuchnia dąży do osiągnięcia najlepszej efektywności, przy zachowaniu doskonałej jakości użytych produktów spożywczych, pełni składników odżywczych, witamin i nade wszystko smaku. Podstawowe wyposażenie gastronomii to przede wszystkim wydajny i funkcjonalny piec. Niezależnie od tego, czy restauracja zajmuje się pieczeniem ciast, czy mięs, niezawodnym wyborem do profesjonalnej kuchni będzie nowoczesny piec konwekcyjno-parowy.

Czym jest piec konwekcyjno-parowy i jak działa?

Piec konwekcyjno-parowy jest rozwinięciem zwykłego pieca konwekcyjnego, wzbogaconym o funkcję naparowania komory. Konwekcja, czy inaczej termoobieg, wymuszają ciągły ruch gorącego powietrza, dlatego we wnętrzu urządzenia stale utrzymywana jest równomierna temperatura. Para z kolei chroni potrawę przed wyschnięciem i przypaleniem, sprawiając, że nawet najdelikatniejsze produkty pozostają soczyste, miękkie, delikatne i pulchne. Piec tego typu pozwala na blanszowanie, smażenie, pieczenie, grillowanie, pieczenie z sondą oraz odgrzewanie dań bez utraty ich koloru i smaku. Sprzęt tego rodzaju skutecznie zastępuje zatem inne urządzenia gastronomiczne, takie jak, chociażby grill czy patelnia.

W przygotowaniu jakich potraw sprawdzi się piec konwekcyjno-parowy?

Gotowanie na parze to zasadniczo najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków. Piec konwekcyjno-parowy umożliwia przygotowanie puszystych i równomiernie wypieczonych ciast oraz pieczywa, soczystych i miękkich mięs oraz ryb, a także delikatnych w smaku i bogatych w składniki odżywcze warzyw. Można w nim nie tylko piec i gotować, ale także smażyć przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu, niezbędnej jedynie do zachowania odpowiedniego smaku. Pieczenie w niskiej temperaturze z konwekcją pary pozwala zachować nie tylko aromat i kolor produktów, ale ograniczyć również ubytek ich pierwotnej masy. Warto podkreślić, że gotowanie w piecu konwekcyjno-parowym umożliwia przygotowanie nawet najbardziej skomplikowanych dań, takich jak pasztet czy krem.

Jakie zalety posiada piec konwekcyjno-parowy w profesjonalnej kuchni?

Piec konwekcyjno-parowy jako wyposażenie gastronomii przynosi szereg korzyści zarówno właścicielowi, jak i pracownikom restauracji. Przede wszystkim pozwala zaoszczędzić znaczną ilość energii, dzięki szybkiemu nagrzewaniu się komory wskutek konwekcji. Cyrkulacja gorącego powietrza skraca czas potrzebny na przygotowanie potrawy i umożliwia gotowanie jej w niższej temperaturze. Tego typu piec zużywa także znacznie mniej wody i tłuszczu niż inne urządzenia gastronomiczne jak na przykład kotły czy frytkownice. Ponadto zastosowanie pary uniemożliwia przenikanie zapachów, dzięki czemu kucharze mogą przygotowywać kilka potraw jednocześnie. Piece konwekcyjno-parowe równie szybko nagrzewają się i schładzają do odpowiednich temperatur, a także automatycznie oczyszczają komorę po uruchomieniu odpowiedniego programu. Wszystko to sprawia, że personel restauracji nie musi ciągle kontrolować urządzenia w obawie przed przypaleniem potrawy, obracać jej ani podlewać pieczonego mięsa. Piec konwekcyjno-parowy zmniejsza więc rachunki za prąd, wodę i produkty spożywcze, a także oszczędza czas i wysiłek kucharzy.

Piec konwekcyjno-parowy stanowi serce profesjonalnej kuchni, ponieważ jest w stanie zastąpić prawie wszystkie urządzenia gastronomiczne. Potrawy przyrządzone w tego rodzaju piecu kuszą gości wspaniałym aromatem i apetycznym wyglądem, a przy tym są pełne witamin i składników mineralnych, które traci się podczas tradycyjnej obróbki cieplnej. Piec konwekcyjno-parowy jest zatem niezbędnikiem nowoczesnej kuchni nastawionej na jakość, szybkość i efektywność.