Przyczyny powstawania przebarwien zebow

Przebarwienia zębów są coraz częstszym powodem zgłaszania się do gabinetów dentystycznych. Nieładny kolor uśmiechu odbiera nam pewność siebie, sprawia, że ograniczamy kontakt z innymi i unikamy szerokiego uśmiechu. Co powoduje przebarwienia i jak można sobie z nimi poradzić?

Przyczyny i rodzaje przebarwień zębów

Na powstawanie przebarwień zębów wpływa wiele różnych czynników. Przebarwienia mogą występować na powierzchni zębów lub być skutkiem zmiany barwy ich struktury wewnętrznej. Ich przyczynami są: choroby, zaburzenia hormonalne oraz czynniki zewnętrzne, takie jak leki czy produkty spożywcze. Często przyczynę można poznać po kolorze przebarwienia:

  • białe – mogą być spowodowane wadami rozwojowymi szkliwa, jego demineralizacji lub urazów, a także niedoczynnością tarczycy lub jej nadczynnością – wtedy kolor zębów może mieć odcień niebieskawy.
  • żółte – również mogą być spowodowane urazami szkliwa lub demineralizacją, a także niedoborami pokarmowymi, różnymi chorobami występującymi z hiperbilirubinemią, niedostateczną higieną zębów czy starzeniem się.
  • pomarańczowe – mogą być skutkiem działania bakterii lub substancji używanych w leczeniu kanałowym.
  • czerwone – ciemnoczerwone oraz bladoróżowe przebarwienia mogą wystąpić np. po stosowaniu substancji używanych w czasie leczenia kanałowego lub płynów do płukania ust z chlorheksydyną.
  • brązowe – takie przebarwienia pojawiają się najczęściej na skutek odkładania się barwników zawartych w diecie. Mogą być również skutkiem urazów szkliwa i miazgi lub próchnicy, a także niedostatecznej higieny jamy ustnej. Przebarwienia brązowoszare mogą być spowodowane torbielowatym zwłóknieniem trzustki.
  • sine lub szare – mogą być skutkiem próchnicy, urazu lub stanu zapalnego zęba. Barwę siną przyjmują często także zęby martwe.
  • zielonkawe – może je powodować zatkanie przewodów żółciowych.

Produkty wpływające na powstawanie przebarwień

Dużą rolę w powstawaniu przebarwień zębów odgrywają często przez nas spożywane produkty (często spożywcze), które zawierają silne barwniki. Są to m.in.:

  • mocna herbata, szczególnie czarna, oraz kawa – przebarwienia spowodowane są obecnością w nich taniny, która jest naturalnym roślinnym barwnikiem;
  • cola – przyczyną przebarwień jest duża zawartość cukru oraz kwaśny odczyn coli;
  • czerwone wino – jego częste picie powoduje powstawanie na zębach osadu, ale może prowadzić także do erozji zębów i ich nadwrażliwości, co jest spowodowane zawartością w nim naturalnych kwasów;
  • niektóre soki,
  • wywary z niektórych ziół,
  • jagody, borówki lub czarne porzeczki,
  • przyprawy, np. curry,
  • palenie papierosów,
  • stosowanie niektórych leków, suplementów żelaza czy antybiotyków.

Metody wybielania zębów

Najprostsze jest usunięcie z zębów przebarwień zewnętrznych, spowodowanych np. pożywieniem. Często wystarczy użycie specjalnej pasty do zębów lub innych preparatów do użycia w domu, do których zaliczyć można specjalne paski, płukanki lub żele. Zawierają one nadtlenek wodoru mający działanie wybielające.

Czasem pomóc może scaling, czyli zdjęcie kamienia nazębnego w gabinecie dentystycznym. Często wykonuje się również piaskowanie – zabieg, który usuwa osad i przebarwienia z trudnodostępnych miejsc.

Szczególnie w przypadku zębów martwych polecane jest wybielanie zębów w gabinecie stomatologicznym polegające na zaaplikowaniu środka wybielającego do wnętrza zęba. Do nowoczesnych metod wybielania zębów należy wybielanie laserowe lub z zastosowaniem specjalnej lampy. Gdy wszystkie metody zawodzą, można zastosować nałożenie na przebarwiony ząb korony czy licówki.

Przebarwienia zębów wydają się błahym problemem, jednak mogą skutecznie uprzykrzyć życie. Przed usunięciem przebarwień zębów warto skonsultować się ze stomatologiem w celu doboru najlepszej metody wybielania.

Źródło: Triodent.com.pl – stomatolog Warszawa