Ekspresy i mlynki do kawy – przeglad rozwiazan dostepnych na rynku

Porządny ekspres do kawy zajmuje honorowe miejsce w kuchni każdego miłośnika małej czarnej. Ekspresy i młynki do kawy stanowią również niezbędne wyposażenie każdej kawiarni. Mnogość różnorodnych rozwiązań, które obecnie proponują nam w tym zakresie producenci, potrafi przyprawić o zawrót głowy. Poniżej prezentujemy krótkie zestawienie dostępnych rodzajów ekspresów, które może okazać się bardzo pomocne przy wyborze konkretnego modelu.

Ekspresy przelewowe
W ekspresach przelewowych wrząca woda przepływa przez kawę umieszczoną w specjalnym papierowym filtrze. W ten sposób możemy przygotować jedynie klasyczną czarną kawę. Do przyrządzenia latte czy cappuccino będą nam potrzebne dodatkowe akcesoria, takie jak spieniacz. Kawa przygotowywana w ekspresach przelewowych zawiera więcej kofeiny niż ta zaparzana w ekspresach ciśnieniowych.

Ekspresy ręczne
Prostszy wariant ekspresów ciśnieniowych. Kawa umieszczana jest na specjalnym sitku w kolbie, przez które przepływa woda pod ciśnieniem. Użytkownik sam musi zamontować je w ekspresie i osobno spienić kawę, jeśli ekspres jest wyposażony w spieniacz. Wcześniej trzeba też zmielić kawę w młynku lub wykorzystać mniej aromatyczną kawę mieloną.

Ekspresy ciśnieniowe
W tego rodzaju ekspresów do zaparzania kawy wykorzystuje się ciśnienie wody. Po doprowadzeniu jej do wrzenia woda pod ciśnieniem przepływa przez kawę umieszczoną na sitku, zaparzając ją. Udział użytkownika w zaparzaniu kawy ogranicza się do naciśnięcia odpowiednich przycisków. Ze względu na łatwość użycia i mnogość różnorodnych rodzajów kawy, które można przygotować z ich wykorzystaniem, tego typu urządzenia są cenione w gastronomii. Praktycznie wszystkie maszyny gastronomiczne to ekspresy ciśnieniowe. Jedynym minusem tego rodzaju urządzeń, zwłaszcza tych markowych z rozbudowanymi funkcjami, jest ich dość wysoka cena.

Dodatkowe akcesoria
Jeśli zdecydujemy się na zakup, któregoś z prostszych modeli ekspresów, prawdopodobnie będziemy musieli jeszcze zaopatrzyć się w dodatkowe akcesoria, dzięki którym nasze urządzenie będzie w pełni funkcjonalne. Podstawa to młynek do kawy — każdy miłośnik kawy przyzna, że świeżo zmielone ziarna mają niepowtarzalny smak i aromat. Do naszej dyspozycji są młynki żarnowe oraz nożowe. Pierwsze są często uznawane za lepsze. Nie powodują nagrzewania się ziaren przy mieleniu, co pozwala na zachowanie pełni ich smaku i aromatu. Młynki nożowe są zwykle tańsze, co również zaskarbia im sympatię wielu użytkowników.

Miłośnicy kawy z mleczną pianką powinni natomiast pomyśleć o zakupie spieniacza do kawy, jeśli ich ekspres nie jest w niego wyposażony. Na rynku dostępne są spieniacze ręczne i elektryczne. Te pierwsze można kupić już za kilkanaście złotych. Drugie są nieco droższe, jednak zdecydowanie wygodniejsze w użyciu i pozwalają na uzyskanie trwalszej, bardziej stabilnej piany.

Bez względu na to, na jakie ekspresy i młynki do kawy ostatecznie się zdecydujemy, warto pamiętać o tym, że o ostatecznym smaku i zapachu naparu decyduje jakość kawy, której używamy. Przy jej wyborze z pewnością nie warto kierować się wyłącznie ceną. Za dobre gatunkowe ziarna trzeba zwykle sporo zapłacić, jednak smak i aromat naparu, który z nich uzyskamy, z pewnością nam to wynagrodzi. Jedno jest pewne — każdy, kto choć raz miał okazję spróbować kawy ze świeżo zmielonych ziaren przygotowanej w dobrym ekspresie, z pewnością nie będzie już chciał wrócić do napoju przygotowywanego w tradycyjny sposób. We własnym domu można w ten sposób odtworzyć smak i aromat kawy, jakie do tej pory zapewniały tylko maszyny gastronomiczne.